Otobüs duraklarında beklemeye son
İETT, araç filosuna hakimiyet getirecek AK-YOL-BİL projesi ile GPS (Global Konum Belirleme Sistemi) tabanlı araç takip sistemini toplu taşımada kullanıma hazırlanıyor. İETT'nin yürüttüğü bu proje sonunda, İstanbul'daki 5000 adet otobüsün GPS teknolojisi kullanılarak internetten izlenmesi sağlanacak. Paris, Frankfurt, Sidney, Amsterdam gibi dünyanın önemli şehirlerinde uygulanmakta olan sistem, İstanbulluların günlük hayatına pek çok yenilik getirecek.
İETT'nin, BELBİM ile işbirliği içinde başlatmış olduğu AK-YOL-BİL projesi dört aşamadan oluşuyor. Uygulamanın birinci aşamasında hangi aracın nerede olduğunu belirlemeye yarayan araç izleme sistemi var. İkinci aşamadaki filo yönetim sisteminde araçların ve sürücülerin hatlara, duraklara, zamana ve gelişen şartlara bağlı olarak elektronik ortamdayönetilmesi sağlanıyor. Bir sonraki aşamayla duraklara kurulacak elektronik ekran sayesinde yolcuların bilgilendirilmesi sağlanıyor. Akıllı kart'la tamamlanan son aşamada e-cüzdan alt yapısının oluşturulması amaçlanıyor.
Kısaca AK-YOL-BİL olarak adlandırılan “Akıllı Kart, Yolcu Bilgilendirme ve Ulaşım Bu fotoğraf, fikir vermesi için oluşturulmuştur Yönetim Sistemi” sayesinde İETT; şoför, otobüs, hat ve durak yönetimini sağlayacak ve bu yolla elde edilen bilgiyi yolcularla paylaşacak. GPRS ve GPS teknolojilerinin kullanıldığı projenin pilot uygulamasına 110 otobüsle başlayan İETT, bu sayıyı ilk aşamada 2500 otobüse çıkartacak. 2007'nin sonunda ise 2500 otobüsü daha dahil ederek, 5000 otobüs sayısına ulaşacak. Otobüslerde bunun için LCD ekran ve ya elektronik ekran bulunacak ve yolcular bir sonraki durağın neresi olduğunu bu ekranlardan öğrenebilecek.
İstanbul'da bulunan 8800'e yakın durağın ise en işlek olan 2000 tanesine elektronik panolar yerleştirilecek. İlk ve son duraklara yerleştirilecek elektronik panolar, ara duraklara yerleştirilen panolardan daha büyük olacak. Otobüslerin duraklara tahmini varış süreleri duraklara yerleştirilecek olan bu elektronik panolar üzerinden yolculara bildirilecek. Ayrıca yolcular, evlerinden çıkmadan önce cep telefonlarından SMS ile gideceği istikamete doğru olan otobüs hakkında bilgi sahibi olabilecek. Ayrıca AK-YOL-BİL projesi, özürlülerin ihtiyaçları doğrultusunda da geliştirilecek.
Sistem tamamlandığında elektronik ortama alınan ve analiz edilen gerçek bilgilerden hareketle hat, araç, durak ve sefer planlamaları yapılabilecek. İleriki dönemlerde sistemin Emniyet ve Sağlık teşkilatıyla entegrasyonu sağlanarak acil durumlarda ilgili ekiplerin olay yerine yönlendirilmesi için sürücünün bir düğmeye basması yeterli olacak.
Bu proje sonunda, elde edilen bilgilerle Filo Yönetim Sistemi de devreye alınarak otobüs ve hat verimliliği arttılması, maliyetlerin ise düşürülmesi hedefleniyor. İETT, BELBİM ile işbirliği içinde başlatmış olduğu AK-YOL-BİL projesini 2007'nin sonunda tam anlamıyla hayata geçirmeyi planlıyor.